Tájékoztató a kötelezően betartandó járványügyi szabályokról
[Sződ Község Polgármesteri Hivatala]
A járványhelyzet kialakulása óta igyekeztünk folyamatosan több fórumon is (szórólapok útján, Sződiek Híradójában megjelent cikkekkel, az Önkormányzat weboldalára, illetve Facebook oldalára írt posztokkal) tájékoztatni a lakosságot a veszélyhelyzettel kapcsolatos tudnivalókról, illetve az érvényben lévő szabályokról. Azonban a több, mint egy éve tartó korlátozások, illetve aktuálisan a kedvezőbb időjárás beköszönte miatt, szükségét látjuk, hogy ismételten felhívjuk a lakosság figyelmét néhány alapvető tudnivalóra.
Az első és legfontosabb, hogy aki a betegség tüneteit észleli magán az maradjon otthon! Aki karanténban van, és az ellátását (gyógyszerek kiváltása, bevásárlás stb.) nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

•  Egyéni felelősség - Fontos továbbra is odafigyelni a koronavírus tüneteire, amelyek közül a legismertebbek a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett a koronavírus fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Ha valaki a felsorolt tünetek akár csak egyikét is észleli magán, akkor kérjük, hogy maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Háziorvosát ne személyesen keresse fel, hanem telefonon hívja fel. Ha a háziorvos telefonos kikérdezése alapján felmerül a koronavírus fertőzés gyanúja, de a tünetek alapján a beteg nem igényel kórházi kezelést, akkor otthoni karanténba kerül. Ha a tünetek súlyosak (pl. nehézlégzés, tüdőgyulladás), akkor a háziorvos intézkedik a beteg kórházi elhelyezéséről. Az egyén felelőssége az, hogy ha tünetet észlel magán, vagy tudomására jut, hogy kontakttá vált, akkor kerülje a találkozást másokkal, vonuljon önkéntes karanténba. Lehet, hogy csak kontakt, vagy enyhe tünetei vannak, de akit megfertőz, súlyos állapotba kerülhet. Vigyázzunk egymásra!

•  Magas a fertőzés kockázata azoknál, akik 15 percnél hosszabb időt töltenek egy légtérben maszk nélkül az igazolt fertőzöttel. Ilyen esetben a kontaktnak kötelezően önkéntes karanténba kell vonulniuk 10 napig. Ez alól abban az esetben sem kaphatunk felmentést, ha a saját költségen végzett koronavírus teszt negatív, mivel a betegség lappangási ideje alatt előfordulhat, hogy a teszt eredménye negatív azonban az egyén már fertőzött és fertőzhet.

•  Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén. Az, aki karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget. A karanténba került személyekkel a fizikai kontaktust ugyan kerülni kell, de nagyon fontos, hogy tartsuk vele a kapcsolatot telefonon, online vagy a kerítésen kívül megfelelő távolságból akár élőszóban is, szükség esetén nyújtsunk segítséget, illetve amennyiben szükséges, értesítsük az önkormányzatot.

•  A Kormány „104/2021. (III. 5.) Korm. rendelet a védelmi intézkedések ideiglenes szigorításáról” című rendeletének intézkedési jelenleg április 8-ig hatályosak. A rendeletet az alábbi hivatkozáson érhetik el: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A2100104.KOR&dbnum=1


A rendelet néhány főbb eleme:

•  A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
•  A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
•  Este 8 óra és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben
•  Minden gyülekezés tilos.
•  A családi és magán rendezvényeken legfeljebb 10 fő vehet részt.
•  A szállodák turistákat nem fogadhatnak, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket.

A témához kapcsolódó (jelenleg is érvényben lévő) további tájékoztatásainkat az alábbi hivatkozásokon érhetik el:

https://szod.hu/Home/Documents/PDF/aktualis_informaciok_a_COVID-19_elleni_vedoltasrol.pdf

https://szod.hu/nyitolap/index.php?m2=6&articleId=2271

https://szod.hu/nyitolap/hirek/index.php?m2=6&articleId=2223

https://szod.hu/nyitolap/hirek/index.php?m2=6&articleId=2208

https://szod.hu/Home/Documents/SzodiekHiradoja/2020/szodiek_hiradoja_2020_osz_25-32.pdf

https://szod.hu/Home/Documents/SzodiekHiradoja/2020/szodiek_hiradoja_2020_tavasz_25-32.pdfBővebb információ és további hasznos tudnivalók:
Hertel László polgármester
Juhász Sándor, a Szociális- és Egészségügyi Bizottság elnöke


Kalendárium
2021. április 10.
Zsolt napja
Nincs rögzített esemény mára
2021. április
HKSZCSPSZV
2930311234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293012
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
Nincs rögzített esemény
a következő 60 napban

5.275.045 látogató
Kötelező tájékoztatás


A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó