Foglalkozások, mesterségek
[Sződi Csupafül Óvoda és Mini Bölcsőde]
A család téma sokszor szerepel az óvónők repertoárjában, akár gyerekek által kezdeményezve, akár otthoni élmények alapján. Ilyenkor rengeteg az ismeretanyag a gyerekek kis fejéből egy-egy témával kapcsolatban, hiszen a családi élmények igen jól megfoghatók és átélhetők a kicsik számára. A feldolgozandó témát érzelmi alapon tudjuk sikeresen megközelíteni. A család téma feldolgozásánál szót ejtünk arról is, kinek hol dolgoznak a szülei, mert a gyerekek érdeklődnek a szüleik foglalkozása iránt, hiszen mindenkinek van ezzel kapcsolatos tapasztalata és ezt szívesen meg is osztják a pedagógusokkal és társaikkal is.

Ennek a témakörnek a kapcsán beszélünk a munkavégzéshez szükséges eszközökről, szerszámokról is. A szülőket is megpróbáltuk aktívan bevonni azzal, hogy, megkértük őket, aki kedvet érez ahhoz, hogy beszéljen a munkájáról és be is tudná mutatni az ehhez használt eszközöket akkor szívesen várjuk a csoportban. Nagy örömünkre többen is felajánlották a segítségüket.


A hét elején Marci anyukája gyógymasszőr tevékenységét figyelhettük meg, mesélt arról, hogy mit csinál, hogyan segít azokon, akiknek fáj valamilyen testrésze. A hát és vállmasszírozás néhány mozdulatát, fogását is megtanította a gyerekeknek. ajándékba gyerekek párosával próbálták egymást megmasszírozni. Illóolajokat is hozott magával amelyeket a munkája során használ. Ezeket megszagolhattunk, és azt is megtudtuk melyik mire jó. A csoport egy üveg nyugtató hatású levendula olajat is kapott ajándékba.


A hét második felében Zsombor anyukája látogatott a csoportba. Ő fotósként dolgozik, így a gyermekek közelebbről is megismerkedhettek a különböző kamerákkal, lencsékkel, fényképezőgépekkel és filmekkel. Egy polaroid géppel maguk is készíthetek egymásról képeket, amiket azonnal meg is nézhettek. Ez rendkívül tetszett, nekik sokat meséltek a saját élményeikről. Ezáltal bele is kóstolhattak a fotózás rejtelmeibe. A gyerekek által készített fotókból tablót készítünk majd amit a szülők is megnézhetnek.


Szerdán Judit nénit, a csoport pedagógiai asszisztensét hívtam meg vendégségbe, hogy mutassa be nekünk mit is csinál egy varrónő. Ugyanis az Ő eredeti foglalkozása női-ruha készítő. Sok, a munkájával kapcsolatos szerszámot, tárgyat hozott magával (varrógépet, tűt, ollót, krétát, ceruzát, gyűszűt) amit a gyerekek meg is nézhettek. Elmondta, hogyan, miből készül egy ruha. Majd a gyerekekkel elkészített egy konyhai kötényt. Ezáltal a csoport nyomon követhette a munkafolyamat minden egyes lépését: a tervezéstől kezdve a szabáson át a varrásig. Megtudtuk, hogy melyik eszköz mire való, megismerkedtünk a varrógép működésével. Az elkészült kötényt a lányok rögtön fel is próbálták és azóta is boldogan használják a babaszobában játék közben.


Pénteken Ádám édesanyja mutatta be azt, hogy mivel foglalkozik. Ő a Kutyaduma iskola vezetője. Különböző, munkájához használt eszközökkel: pórázokkal, akadályokkal szemléltette a kutyatanítás fortélyait, szabályait. A gyerekek plüsskutyákon gyakorolhatták a póráz használatát és kipróbálhatták a kennelt, amiben az állatokat szállítják. Ádám anyukája sok hasznos dolgot mondott az állatok nevelésével kapcsolatban. Reméljük, hogy ezáltal a gyerekek felelősségteljes gazdik lesznek, ha majd felnőnek.

A szülőknek ez úton is szeretnénk megköszönni az aktív részvételt és a sok pozitív élményt amit biztosítottak a gyerekeknek.


Hőgye Tímea
óvodapedagógus
Kalendárium
2020. július 4.
Ulrik napja
Nincs rögzített esemény mára
2020. július
HKSZCSPSZV
293012345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829303112
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
Nincs rögzített esemény
a következő 60 napban

5.144.630 látogató
Kötelező tájékoztatás

A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó