Zenei nevelés az óvodában
[Sződi Csupafül Óvoda és Mini Bölcsőde]
Óvodapedagógusi pályafutásom során fontos számomra a gyermekek zenei kultúrájának fejlesztése, könnyű komolyzenei darabok megismertetése, megszerettetése. Az óvodáskorú gyermekek könnyen tanulnak, hatalmas a befogadóképességük nyitottak az új iránt. Ezért nem mindegy, hogy milyen zenehallgatási anyagot kínálunk fel számukra. Igyekszem kihasználni ezt az időszakot, hogy a lehető legjobb zeneművekkel ismertessem meg őket, mert ez megkönnyíti a későbbi zenetanulást, segíti ízlésük kialakulását (pl: Leopold Mozart: Gyermekszimfónia, Smetana: Moldva stb.)
Nagy Mária és a gyerekek

„A zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre”
(Kodály Zoltán)


Nagy Mária és a gyerekek
A muzikalitás veleszületett képesség, így jó példával, pozitív tapasztalatokkal ki lehet alakítani a komolyzenéhez való vonzódást, az értékes zenére való igényt. A komolyzene hallgatást összekapcsolom mozgással, melyekhez különböző eszközöket is biztosítok (szalag, kendő stb). Ezek segítségével lehetőséget nyújtok az improvizálásra. A komolyzene hatására képzeletviláguk, fantáziájuk kitárul, ezáltal alkotóvágyuk, kreativitásuk fejlődik, megerősödik. Szívesen alkalmazom vizuális tevékenységek alkalmával. A megfelelően kiválasztott nyugodt hangzású komolyzenei darabok hallgatásakor a gyerekek szívesen végeznek alkotó tevékenységet. A megfelelő ütemű zenemű pozitívan hat a gyermek megnyugtatására is.

Az igazán értékes műveket hallgatva felfedezik a szépségeket, találnak újdonságokat a többszöri hallgatás során. Ha megtanítjuk a gyermeket elmélyülni a zenében, akkor már tettünk azért is, hogy később képes legyen megkülönböztetni az értékest az értéktelentől.

Nagy Mária és a gyerekek
Szerencsések vagyunk, hogy intézményvezetőnk meghívására Nagy Mária az Operaház Nagykövete már két alkalommal ellátogatott hozzánk. Így gyermekeink megtapasztalhatták a művésznő előadása által az élőben előadott zene hatását, melyet hangszerkísérettel (hegedű, gitár), dallal és narrációval tett varázslatossá. A művésznő kisugárzásával, habitusával minden gyermeket aktivitásra serkentett. Lelkesen kapcsolódtak be az általa kezdeményezett zenei játékokba. Örülnénk, ha a közeljövőben még több hasonló élményben részesíthetnénk óvodás gyermekeinket.

Az óvodáskor még érzékeny és fogékony, a kisgyermekkorban szerzett elvarázsolt pillanatok életre szólóak, szép emlékekkel színesítik a felnőttkort.


Mikó Gáborné
óvodapedagógus
Kalendárium
2019. június 19.
Gyárfás napja
Nincs rögzített esemény mára
2019. június
HKSZCSPSZV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
Nincs rögzített esemény
a következő 60 napban

4.955.921 látogató
Kötelező tájékoztatás

A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó