Kutyát az Óvodába?
[Sződi Csupafül Óvoda és Mini Bölcsőde]
Hasznos dolog kutyát vinni egy oviba? Tanulhatnak bármit a gyerekek egyetlen kutyás bemutatóból? Tudom, hogy igen.
Kutya az óvodában
A gyerekeknek a kutyák felé mutatott viselkedését én alapvetően 3 csoportba sorolom.
Vannak, akik teljes érdektelenséggel néznek a kutyákra, bár ez nagyon ritka.

A gyerekek többsége szereti a kutyákat, mégis ennek a többségnek legalább a fele már óvodás korban fél tőlük. A háttérben legtöbbször egy szerethető, ámde neveletlen kutya áll, aki rendszeresen fellöki, vagy ráugrik. Néhány ilyen alkalom már maradandó nyomot hagy egy kisgyerekben, és egyáltalán nem egyszerű ezen változtatni. A kutyáktól való félelem sok veszélyt rejt magában, mert a gyerekek félelemben mutatott ösztönös reakciói, mint a sikítás, hirtelen kézmozdulatok, futás, kiváltó okai lehetnek a kutya nem kívánt viselkedésének. Nem kívánt viselkedés alatt értem akár a gyerek számára már durva játékot is. Például ha a gyerek meglát egy kutyát, és megijed tőle, akkor leginkább sikítva elszalad, amivel azt kommunikálja a kutya felé, hogy gyere, kergess meg, kapj el, teperj le és birkózz velem! Azok a kutyák, akik ilyen óvodai foglalkozásokat csinálnak, nem fogják fellökni, nem bánnak vele durván, nem kergetik meg, csak várják, hogy történjen valami. Az erőltetés nem célravezető, itt a kivárás a legjobb. Amíg a gyerek nem szeretne aktív részese lenni a dolognak, addig hiába minden felnőtt próbálkozás. Ha látja, hogy a többiek természetesen viselkednek a kutya jelenlétében, akkor csak idő kérdése, hogy elkezdjen nyitni a kutya felé.

Mégis a számomra legfélelmetesebb gyerekviselkedés a kontrollálatlan kutyák felé mutatott szeretet. Elmondható, hogy azon esetek, amik „családon” belüli támadások, legtöbbször ezen okból történnek. Egy hirtelen puszi az ebnek, egy nagy ölelés, vagy egy pihenő kutya mellé bújás teljesen félreérthető a kutya számára. Ha pedig ezek a viselkedések idegen kutya felé irányulnak, akkor pedig kifejezetten veszélyesek. Amikor egy gyerek úgy közelít meg egy kutyát az utcán, hogy messziről szaladva felé, azt harsogja: Anya nézd, de aranyos kutya! Majd lassítás nélkül bevágódik a kutya mellé, és azonnal simogatni kezdi a fejét, na az nagyon veszélyes. A kutyák tetemes része ezt támadásnak veszi, kellemetlenül érzik magukat ebben a helyzetben. Egy részük csak hátrálva kifarol, vagy próbál kifarolni, de a másik részük valamilyen formában támadni próbál. Nem azért mert bárkit bántani szeretne, hanem mert szeretné elhárítani azt a nyomasztó helyzetet, amibe került.

Igenis fontos, hogy a gyerekek már óvodás korban elkezdjenek tudatosan viselkedni az állatok jelenlétében.

A kutyák cukik, amikor egy-egy trükköt csinálnak, vagy jutalomfalatot kapnak el a levegőben. Bizalmat ébresztő, ha teljesítik a vezényszavakat, és figyelnek a gazdájukra. Sokszor látom, hogy a gyerekek azért viselkednek jobban, mert látják, hogy a kutya jól viselkedik. A kutya pedig sokkal nyugodtabb, ha a gyerekek jól viselkednek, és pár perc alatt összhangba kerül a kutyákból, gyerekekből álló rögtönzött közösség. A gyerekek örömmel figyelik, tanulják a játékszabályokat, szívesen részesei a közös játékoknak, feladatoknak, amikből olyan hasznos dolgokat is megtanulhatnak, mint például hogyan kell és lehet megsimogatni egy kutyát.

Mint ahogy nagyon sok mindent tanítgatunk a gyerekeknek otthon, amivel baleseteket előzhetünk meg, úgy ezt is tanítgatnunk kell.


Kolozs Noémi
Kutyaduma Központ vezetője
Kalendárium
2019. június 19.
Gyárfás napja
Nincs rögzített esemény mára
2019. június
HKSZCSPSZV
272829303112
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
1234567
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
Nincs rögzített esemény
a következő 60 napban

4.955.912 látogató
Kötelező tájékoztatás

A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó