Zenei nevelés az óvodában
[Sződi Csupafül Óvoda és Mini Bölcsőde]
Óvodapedagógusi pályafutásom során fontos számomra a gyermekek zenei kultúrájának fejlesztése, könnyű komolyzenei darabok megismertetése, megszerettetése. Az óvodáskorú gyermekek könnyen tanulnak, hatalmas a befogadóképességük nyitottak az új iránt. Ezért nem mindegy, hogy milyen zenehallgatási anyagot kínálunk fel számukra. Igyekszem kihasználni ezt az időszakot, hogy a lehető legjobb zeneművekkel ismertessem meg őket, mert ez megkönnyíti a későbbi zenetanulást, segíti ízlésük kialakulását (pl: Leopold Mozart: Gyermekszimfónia, Smetana: Moldva stb.)
Nagy Mária és a gyerekek

„A zene hatása olyan emberformáló erő, amely kihat az egész személyiségre”
(Kodály Zoltán)


Nagy Mária és a gyerekek
A muzikalitás veleszületett képesség, így jó példával, pozitív tapasztalatokkal ki lehet alakítani a komolyzenéhez való vonzódást, az értékes zenére való igényt. A komolyzene hallgatást összekapcsolom mozgással, melyekhez különböző eszközöket is biztosítok (szalag, kendő stb). Ezek segítségével lehetőséget nyújtok az improvizálásra. A komolyzene hatására képzeletviláguk, fantáziájuk kitárul, ezáltal alkotóvágyuk, kreativitásuk fejlődik, megerősödik. Szívesen alkalmazom vizuális tevékenységek alkalmával. A megfelelően kiválasztott nyugodt hangzású komolyzenei darabok hallgatásakor a gyerekek szívesen végeznek alkotó tevékenységet. A megfelelő ütemű zenemű pozitívan hat a gyermek megnyugtatására is.

Az igazán értékes műveket hallgatva felfedezik a szépségeket, találnak újdonságokat a többszöri hallgatás során. Ha megtanítjuk a gyermeket elmélyülni a zenében, akkor már tettünk azért is, hogy később képes legyen megkülönböztetni az értékest az értéktelentől.

Nagy Mária és a gyerekek
Szerencsések vagyunk, hogy intézményvezetőnk meghívására Nagy Mária az Operaház Nagykövete már két alkalommal ellátogatott hozzánk. Így gyermekeink megtapasztalhatták a művésznő előadása által az élőben előadott zene hatását, melyet hangszerkísérettel (hegedű, gitár), dallal és narrációval tett varázslatossá. A művésznő kisugárzásával, habitusával minden gyermeket aktivitásra serkentett. Lelkesen kapcsolódtak be az általa kezdeményezett zenei játékokba. Örülnénk, ha a közeljövőben még több hasonló élményben részesíthetnénk óvodás gyermekeinket.

Az óvodáskor még érzékeny és fogékony, a kisgyermekkorban szerzett elvarázsolt pillanatok életre szólóak, szép emlékekkel színesítik a felnőttkort.


Mikó Gáborné
óvodapedagógus
Kalendárium
2019. március 25.
Irén, Írisz és Irina napja
Nincs rögzített esemény mára
2019. március
HKSZCSPSZV
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

4.879.791 látogató
Kötelező tájékoztatás

A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó