Karácsonytól húsvétig
[Sződi Csupafül Óvoda és Mini Bölcsőde]
Új évet köszöntöttünk, pihenten, feltöltődve kezdtünk dolgozni az ünnepek után. A karácsonyi élmények elmesélését követően, már a farsangra készülődtünk. Hagyományőrző tevékenységünk során vízkereszttől (január 6) hamvazó szerdáig (február 13) farsangi időszakot tartottunk, melyet a kisze báb elégetésével zártunk. A vidám napok keretében álarcot készítettünk, a nyílt napon vendégül láttuk a szülőket, testvéreket, vidám, táncos műsorral készültünk a farsangi bál megnyitójára és a Kultúrházak Éjjel Nappal községi rendezvényre. A zenés délelőttön Heinczinger Miklós (Mika) vidám farsangi dalokkal, dudaszóval, tavaszváró dalokkal ünnepelt velünk.
A nagycsoportosok számára különösen fontos volt az év első hónapja, mert az iskolaérettségi mérések és az ezzel kapcsolatos fogadóórák is ekkor zajlottak. A hónap végére hivatalosan is eldőlt, hogy kik lesznek a szeptemberben iskolába menő gyermekeink. Örültünk, hogy az elmúlt évhez hasonlóan jók lettek a mérési eredmények és annak is örültünk, hogy a szülők a fogadóórák keretében a részletes eredményekről is érdeklődtek. A félévi szülői értekezletek során már az iskolába lépés rendjéről, aggodalmakról és lehetőségekről beszélgettünk és kölcsönösen megköszöntük az együtt töltött évek élményeit.

A félév lezárása után is bőven akadt tennivalónk. A Bozsik program az iskolai tornaterem bontása miatt most a saját tornatermünkben folytatódott. Örültünk, hogy a program szervezői óvodánkban egy remek foci délelőttöt tartottak nekünk.

Február végén a faluházban az utolsó mesebérleti előadáson vettek részt gyermekeink. Reméljük a következő nevelési évben folytatódik ez a jó szervezés.

A sok gyermekprogram között az egészségmegőrzés témahetében szakítottunk időt egy kiállítás megtekintésére és egy, prevenciós vizsgálatra is.

Ebben az évben minden gyermek számára ingyenes talpvizsgálatot biztosított az önkormányzat. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy ebben a korosztályban (különösen iskolakezdés előtt) a gyermekek vázrendszerét és lábboltozatát vizsgálják, és ha kell, korrigálják a rendellenességet.

A váci Madách Imre Művelődési Központ „Testünk” címmel interaktív kiállítást szervezett, melyre az iskolába készülő gyermekeinket vittük el. Sok élménnyel tértek vissza óvodásaink és a látottakat egész héten át komplex tevékenységek során dolgozták fel.

Húsvétig nem is maradt sok időnk. Nemzeti Ünnepünk megünneplése után már csak néhány nap maradt a tavaszvárásra és húsvéti készülődésre. Ajándék- és dekorációkészítéssel teltek ezek a napok, de a fiúk számára a kiválasztott locsolóvers megtanulása volt a legfontosabb feladat.

Amíg gyermekeink programjait szerveztük, addig sem pihenhettek a szakmai csoportok.
Február közepén egy kolléganőnk minősítésen vett részt, mely sikeresen zárult, és elmondhatjuk, már 6 kolléganőnk rendelkezik az Oktatási Minisztérium által kiadott jól megfelelt minősítéssel.

Folytatódtak a házi bemutatók, jó gyakorlat megosztások és szakmai értekezletet is tartottunk. Az óvónői bábcsoport újabb előadásra készült, hiszen húsvét alkalmából már hagyományosan tavaszi, húsvéti jelenettel szeretnénk meglepni óvodásainkat.
Harmadik éve fogadtuk szakmai gyakorlatra Volentics Rékát, az Eszterházy Károly Főiskola óvodapedagógus hallgatóját. Utolsó két heti gyakorlata után óvodánkban zajlott a jeles eredménnyel minősített záróvizsgája.

Ebben a nevelési évben szakmai életünk utolsó, tervezett erőpróbája az Oktatási Minisztérium által kiírt intézményi tanfelügyeleti ellenőrzés lesz.
Év elején úgy gondoltuk, hogy a gyermekek számára oly fontos karácsonyi ünnepkört követően a téli- télvégi időszak a megpihenés, szórakozás, játék időszaka lesz, de amint láthatják az óvodai életet is sikerült tartalmasan eltölteni karácsonytól húsvétig.

Puskás Szilveszterné
intézményvezető
Kalendárium
2019. március 25.
Irén, Írisz és Irina napja
Nincs rögzített esemény mára
2019. március
HKSZCSPSZV
25262728123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
1234567
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

4.880.469 látogató
Kötelező tájékoztatás

A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó