2018. január 17. | Antal és Antónia | látogatások: 4581823 | kapcsolatban: 110 felhasználó
   
Légifelvételek
 
Képek a múltból
 
Értékeink
 
Véletlen kép
 
Legutóbbi kép
 
Aktuális
Önkormányzat
Járási Hivatal
Faluház
Intézmények
Szolgáltatások
Szervezetek
Médiatár
Sződiek Híradója
Községünk
Kapcsolat
 
Forrógombok
 
Hasznos oldalak
 
Sződ időjárása
 
Sződ térképei
Sződ térképe
 
A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület TámogatjaMagyar Élelmiszerbank Egyesület logó
 
Községünk >> Sződ története
 
Sződ a Facebookon
Polgármesteri köszöntő
Hertel László
polgármester
 
Friss

Sződiek Híradója 2017. tél Töltse le
a legfrissebb számot!!

Jakabka-horgásztó, Sződ
 

találatok száma: 35

Következő 11 cikk >>

Néhány napja eldőlt a korábbi vita, és a magyar légikikötőt Ferihegyről Liszt Ferenc Repülőtérré keresztelték át. Néhány éve már sikerült utánajárni, ki is volt az a bizonyos névadó Feri, és mely családtagjai köthetők Sződhöz.
Jan Volentic, azaz Volentics János („Marenák”) a jobb élet reményében szüleivel 1946-ban, 13 évesen a csehszlovák-magyar lakosságcsere egyezmény keretében áttelepült Sződről Pozsonypüspökire. Nyugdíjas mérnökként megírta emlékeit, melyet ötrészes sorozatban tárunk a Sződiek Híradója olvasói elé.Lapunkban eddig két olyan esküvői fotót mutattunk be Olvasóinknak, ami több pár azonos időpontban kötött házasságát örökítette meg. 2007. tavaszi lapszámunkban egy 1935-ben készült kép 19 párt, a 2008. őszi híradóban pedig 1925-ből 20 párt ábrázoló fotót tettünk közkinccsé. Helytörténeti rovatunkban most egy újabb, hasonló képet mutatunk be.A honfoglalással kapcsolatosan sokféle feltevés ismert napjainkban. A településünket érintő adatokról saját kutatási eredményeimre is támaszkodva tájékoztatom a tisztelt érdeklődőket.Hétköznapjaink főszereplői voltak és lesznek a kisiparosok, kiskereskedők. Rövid sorozatunkban róluk kívánunk megemlékezni.Értékvesztő és értéktévesztő korunkban ma is nagy szükség volna valós emberi értékekre2009. október 18-án avatták föl vitéz Székely Jenő – egykori sződi tanító, kántor, leventeoktató és amatőr festő – emléktábláját, amelyet a Sződi Helytörténeti Alapítvány honlapján állított tiszteletére.
Már negyedszer emlékeztünk a háborúk áldozatairaA megyék, a várak és a püspökségek lettek azok a szervezeti egységek, amelyeket Szent István királyunk az ország egységének szilárdítására, a keresztény hit megerősítésére hozott létre – mondta Mádl Ferenc volt köztársasági elnök négy megye millenniumi ünnepségének megnyitóján, a Veszprém megyei Sóly községben szombaton.A községi rendezvények sorában rendszeresen megünnepeljük március 15-ét. Ilyenkor, mint általában, minden kis településeken az országos, és legfőképp a budapesti történelmi események kerülnek felelevenítésre.

Az ország története elvileg a 3200 település történetéből áll össze, azonban ebben a „vízfejű” országban a fővárosi történések szerepének megítélése a meghatározó. A budapesti események és egy kis település történelmi múltja között közvetlen kapcsolat nem minden esetben mutatható ki. Vizsgáljuk meg milyen különös esemény történt 1848-ban Sződön!


Következő 11 cikk >>

   
         
    módosítva: 2018-01-16 20:00:06 | impresszum