Tájékoztató a házi karantén szabályairól
[Sződ Község Polgármesteri Hivatala]
A koronavírus okozta járvány jelen szakaszában már az otthoni karantén a jellemző, nem pedig a kórházi karantén, hiszen kórházba már csak azok az igazolt fertőzöttek kerülnek, akiknek olyan súlyos tünetei vannak, hogy kórházi ellátást igényelnek. 
Az otthoni karantén lehet önkéntes vagy a járványügyi hatóság által elrendelt, ez utóbbi a hatósági házi karantén. Az, aki karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget. A karanténba került személyekkel a fizikai kontaktust ugyan kerülni kell, de nagyon fontos, hogy tartsuk vele a kapcsolatot telefonon, online vagy a kerítésen kívül megfelelő távolságból akár élőszóban is és szükség esetén nyújtsunk segítséget, illetve amennyiben szükséges értesítsük az önkormányzatot.

A hatóság házi karanténra kötelezett személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat.  A bejárati ajtóra ilyenkor köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. A hatósági házi karanténra vonatkozó szabályok betartását a rendőrség ellenőrzi. Ha valaki megszegi a karantén szabályait, az bűncselekményt követ el.

A hatósági házi karanténra kötelezett személy a járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni. Légúti tünetek (pl. láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost telefonon értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.

A hatósági házi karanténra kijelölt személy postást, áruszállítót, ételszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki.

/Forrás: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/hatosagi-hazi-karanten-adatok-lathatoak/
Kalendárium
2021. március 6.
Leonóra és Inez napja
Nincs rögzített esemény mára
2021. március
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
Nincs rögzített esemény
a következő 60 napban

5.259.795 látogató
Kötelező tájékoztatás


A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó