Tájékoztatás a COVID-19 koronavírus betegség elterjedésének megakadályozásával kapcsolatban
[Sződ Község Polgármesteri Hivatala]
A COVID-19 elnevezésű koronavírus betegség elterjedésének megakadályozásával összefüggésben, összhangban a Magyar Kormány által elrendelt rendkívüli jogrenddel, vészhelyzettel és a központi intézkedésekkel, Sződ Község Önkormányzata és Képviselő-testülete az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot.
Tisztelt sződi Lakosok!


A COVID-19 elnevezésű koronavírus betegség elterjedésének megakadályozásával összefüggésben, összhangban a Magyar Kormány által elrendelt rendkívüli jogrenddel, vészhelyzettel és a központi intézkedésekkel, Sződ Község Önkormányzata és Képviselő-testülete az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot:


A járványügyi intézkedések elsődleges feladata az egyidőben jelentkező tömeges fertőzések megelőzése különösen a 60 év feletti korosztályban.


A védekezés legfontosabb elemei:

MOSSON KEZET!
MARADJON OTTHON!
TARTSON TÁVOLSÁGOT!

• Lehetőség szerint csak akkor induljon útnak amennyiben az feltétlenül indokolt (pld. munkavégzés, bevásárlás)

• Kerülje az érintkezést lázas betegekkel, vagy olyan hozzátartozóval, aki köhög, tüsszög, lázas; kerülje a szoros kapcsolatot olyan személlyel, aki vírushordozó lehet, mert pl. a közelmúltban valamely külföldi fertőzött területen járt!

• Gyakran és alaposan mosson kezet, szappannal és vízzel vagy alkoholos kézfertőtlenítővel! Ügyeljen a körmei alatti, és az ujjai közötti területekre is!

• Kerülje a puszit, az ölelést, és a kézfogást! Ne érintse meg feleslegesen szemét, arcát, száját!


Milyen fertőtlenítő szerek hatásosak az új koronavírussal szemben?

A koronavírusok hatástalanításához virucid (vírusölő) hatású fertőtlenítőszerek alkalmazhatók. Megfelelő az alapos, legalább 20 másodpercig tartó, szappanos kézmosás, illetve alkoholos kézfertőtlenítők használata is. Felmosáshoz, takarításhoz is használjon fertőtlenítő tisztítószert! Szellőztessen gyakran!


Mi a célja az iskolák és az óvodák bezárásának?

• A gyerekkorban bekövetkezett fertőzés általában nem okoz súlyos tüneteket, gyakran tünetmentes. Tudni kell azonban, hogy ilyen esetben is rendkívül fertőző. A gyermekek otthon tartásának célja a távolságtartás, a fertőzés továbbadásához vezető találkozások elkerülése. Fontos tehát, hogy a gyermekek maradjanak otthon, kerüljék az egymással való találkozást is, ez nem ez előre hozott vakáció! A cél a veszélyeztetett korosztály megóvása, tehát a gyermekekre lehetőleg NE A NAGYSZÜLŐ felügyeljen, még akkor sem, ha a gyermek egészségesnek tűnik!


Hogyan vigyázzunk az idősebbekre?

• Ha nem szükséges, kerüljük a személyes kontaktust, tartsunk kapcsolatot telefonon, interneten. Segítsünk a bevásárlásban, a gyógyszerek beszerzésében! Használjuk ki az e-recept előnyeit! Segítsük őket a vírusfertőzéssel kapcsolatos hivatalos információk elérésében!


Szükséges-e tartós élelmiszereket nagyobb mennyiségben beszerezni?

• A lakossági ellátás kiegyensúlyozott, a készletek biztosítják a kiskereskedelmi forgalomban esetlegesen, rövid időre jelentkező hiányok pótlását. Gondolja végig saját szükségleteit, és annak megfelelően intézze vásárlásait!


Mi a teendő tünetek jelentkezése esetén?

• Ha tüneteik vannak (például láz, szárazköhögés, izomfájdalom), akkor ne személyesen menjenek a háziorvoshoz, hanem telefonon hívják a háziorvosukat!

• Köhögéskor és tüsszentéskor takarja el az orrát és száját zsebkendővel, utána dobja ki a zsebkendőt és mosson kezet!

• Ha az új koronavírus okozta megbetegedés tüneteit tapasztalja és találkozott olyasvalakivel, akitől elkaphatta a fertőzést, minél hamarabb kérjen telefonos segítséget!

A háziorvos, az ügyeletes orvos vagy a mentőszolgálat szakembere feltett kérdései megerősíthetik vagy kizárhatják a fertőzés gyanúját. Mindenképpen jelezze, ha ön vagy önnel kapcsolatban álló járt olyan országban az elmúlt két hétben, ahol új koronavírus-járvány zajlik.


Mit tegyek, ha fertőzött területen jártam vagy olyasvalakivel érintkeztem, aki ott járt?

Ha a közelmúltban (14 napon belül) olyan országban járt, ahol új koronavírus-járvány zajlik, vagy kapcsolata volt valakivel, aki az érintett területről érkezett (közel egész Európa ide tartozik, a lista naponta frissül) vagy fertőzött, és ezt követően a betegség tüneteit észleli magán, akkor haladéktalanul hívja fel háziorvosát, vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központ ingyenesen hívható zöldszámai (06-80-277-455 vagy 06-80-277-456) valamelyikét!


Mi történik, ha a fertőzés beigazolódik?

A beteget a mentőszolgálat az erre kijelölt Intézetbe szállítja elkülönítés és további ellátás céljából. Ne induljon el tömegközlekedéssel!


Hasznos oldalak:

www.koronavirus.gov.hu
www.szod.hu
www.nnk.gov.hu


Juhász Sándor
a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke

Hertel László
polgármester
Kalendárium
2021. március 6.
Leonóra és Inez napja
Nincs rögzített esemény mára
2021. március
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930311234
KÖZELGŐ ESEMÉNYEK
Nincs rögzített esemény
a következő 60 napban

5.259.799 látogató
Kötelező tájékoztatás


A települést a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Támogatja Magyar Élelmiszerbank Egyesület logó